De Slager

Familie Smit

Onze slager, de familie Smit, zit al drie generaties in het vak. Vroeger kochten ze de koeien nog zelf op de veemarkt. Nu kopen ze de koeien direct van de boer . Puur Hollands rundvlees.

Samen met de boer herintroduceren ze de blaarkop in het Groninger landschap. Gezinus bezoekt bijna wekelijks de boerderijen om te kijken hoe het met de koeien gaat.

Alles wordt in de slagerij nog met de hand gedaan. Ambachtelijker kan het bijna niet. Block & Barrels werkt daarom ook graag met deze slager samen.

Runderras

De blaarkop is een oud runderras dat in de Middeleeuwen al voorkwam in Groningen. De koeien zijn egaal zwart of rood met een witte kop. Rond het oog heeft de blaarkop een zwarte of rode vlek, de blaar. Het is een sterk koeienras. Ze hoeven nauwelijks bijgevoerd te worden in de winter, hebben een sterk gestel en hebben daarom geen preventieve antibiotica nodig.

Kwaliteit

De blaarkop is van oudsher een dubbeldoelkoe: zowel een vlees- als melkkoe. Ze zijn daardoor minder belastend voor het milieu. Het grootste deel van het jaar staan ze in de wei en eten daar wat ze tegenkomen. In tegenstelling tot andere rassen verstoort de blaarkop de ecosystemen niet. Ze draagt zelfs bij aan de biodiversiteit! De blaarkop is een goede en duurzame koe.

Het vlees van de blaarkop is gemarmerd, wat een zeer verfijnde smaak geeft. Waar mogelijk serveren wij vlees van de blaarkop. Dat is goed voor de smaak, de kwaliteit en het milieu.

Over ons

Een concept ontstaan uit twee lange weekenden bij Meatopia, een van de beste foodfestivals van Europa. Mark en David hebben beiden altijd in de horeca gewerkt. Boudewijn heeft zijn sporen verdiend in de organisatie van foodfestivals. Alle drie houden ze van goed eten en lekkere biertjes. En met twee Zuid-Afrikanen ontkom je er niet aan dat vlees dan een belangrijke rol speelt.

De worsten zijn naar eigen recept, in samenwerking met een ambachtelijke slager. Wij rijpen vlees in onze dry age kast en proberen in onze keuken al het vlees te gebruiken, van kop tot staart.

Slagersfamilie

Duurzaamheid en vakmanschap. Dat vinden wij belangrijk. Daarom kiezen we voor vlees van de blaarkop en voor scharrelvarkens. Beiden uit de provincie. En daarom werken wij ook samen met familie Smit. Een slagersfamilie die al drie generaties in het vak zit.